Cursus Alfabetisering / Laaggeletterdheid

Cursus Alfabetisering / Laaggeletterdheid

Larcom hecht veel waarde aan opleiding en ontwikkeling van haar medewerkers. Door een actief opleidingsbeleid te voeren wil Larcom de kansen van medewerkers vergroten en de kwaliteiten, kennis en vaardigheden verder ontwikkelen. Sinds een aantal jaar biedt Larcom ook alfabetiseringscursussen aan. Cor Kwakkel was een van de deelnemers, een kort interview met hem.


Cor Kwakkel over de cursus:
“Dit had ik 10 jaar eerder moeten doen!”

Cor is 58 jaar en, zeg maar gerust, in de nadagen van zijn arbeidscarrière. Vooral het schrijven is voor hem een probleem. “Mijn vrouw doet altijd het schrijfwerk
thuis. Maar af en toe zei ze wel eens tegen mij: hoe moet het dan wanneer ik eens een keer wegval? Een poosje geleden kreeg zij een lichte tia en viel zomaar neer. Toen werd het me duidelijk dat ik echt naar de cursus moest.

Maar je bent vroeger toch wel naar school geweest?

Tot mijn 14e, toen ging ik werken. En ik zal het wel geleerd hebben, maar als je het daarna nooit meer gebruikt, verleer je het blijkbaar weer. Nu ben ik al zo ver, dat een collega tegen me zei, dat ik netter schrijf dan hij. Pas geleden had ik een betalingsopdracht voor de bank ingevuld en ondertekend; de bank stuurde de opdracht terug, omdat ze de handtekening “verdacht” netjes vonden, netter dan ze van mij gewend waren.

Hoeveel lessen heb je tot nu toe gehad?

Ik denk 7 of 8 ongeveer. Maar ik oefen thuis ook. Het klinkt misschien gek, maar ik ben naar de bibliotheek gegaan en heb me een paar boekjes opgehaald: ‘Hoe leer ik schrijven’ en ook eenvoudige leesboekjes. Daarmee kan ik mooi oefenen en leer ik ook weer meer woorden.

Je krijgt op de cursus ook grammatica?

Ja, we leren wat enkelvoud is en hoe je van een woord meervoud moet maken; en over ‘t-s’ en ‘dt’ enzo. Er gaat echt een nieuwe wereld voor je open; je krijgt meer zelfvertrouwen; je wordt mondiger; je durft mee te praten, wat ik eerst nooit deed; je hoeft je niet meer te verstoppen. En als ik met deze cursus klaar ben, wil ik ook verder. Dan ga ik de groenopleiding doen, of motorzaagcursus ofzo. Ook al ben ik al 58 jaar. Ik kan het echt iedereen aanbevelen, die moeite heeft met lezen of schrijven. Verstop je niet!

En als iemand me erover wil vragen, kom maar gerust; ik wil je er alles wel over vertellen. Maar doe het!


We steken graag onze nek uit.

Durven, doen en doorpakken, dat is de Larcom benadering. Steeds meer bedrijven zoeken op essentiële bedrijfsonderdelen, actieve, meedenkende partners. Het nieuwe werken is samenwerken. Ondernemende ondernemingen willen ondernemende partners. lees meer
Wij vinden altijd een verrassende oplossing!

Veel belangstelling voor de eerste open bedrijvendag Ommen

Ommen - Ommen kent vele verschillende bedrijven die prachtige producten maken en vele diensten leveren. Op zaterdag 13 oktober openen vele van deze bedrijven in Ommen hun deuren tijdens de eerste Open Bedrijvendag Ommen. ‘De Open Bedrijvendag biedt een unieke kans voor de inwoners van Ommen om eens een kijkje achter de schermen te nemen bij de Ommer bedrijven’, vertelt Aline Hofstee namens de organiserende ondernemersvereniging OVO. ‘Zie wat er allemaal gebeurt, welke zaken er ontwikkeld worden, hoe het eraan toe gaat in de keuken van een hotel, hoe een productieproces werkt en wat er bijvoorbeeld bij Larcom zoal gebeurt!’ lees meer