27 - 10 - 2020

De gemeente maakt hiervoor gebruik van de diensten van het vervoersbureau (OVB) van Larcom.

Voor de meeste kinderen in Twenterand is het, soms met hulp van hun ouders of verzorgers, geen probleem om op school te komen. De school ligt vaak op loop- of fietsafstand van huis. Voor sommige kinderen is de situatie anders. Bijvoorbeeld omdat ze een beperking hebben of naar een speciale school moeten die verder weg is. In veel gevallen ondersteunt de gemeente hierin met leerlingenvervoer. Sinds enige tijd werkt Twenterand voor het voortgezet onderwijs met persoonlijke vervoersplannen. Samen wordt gekeken hoe de jongere toch zoveel mogelijk zelfstandig naar school kan reizen. Dit is de afgelopen periode erg succesvol gebleken.

De gemeente Twenterand werkt binnen het leerlingenvervoer met persoonlijk vervoersplannen (PVP) om leerlingen te leren zelfstandig naar school te reizen. De gemeente maakt hiervoor gebruik van de diensten van het vervoersbureau (OVB) van Larcom. “Samen met de leerling en zijn of haar ouders of verzorgers kijken we op welke manier de leerling het beste naar school kan reizen”, legt Louis Jansen van OVB uit. Hij is trots op het behaalde resultaat: “Afgelopen schooljaar is het bij maar liefst 22 leerlingen gelukt om hen stapsgewijs vertrouwd te maken met zelfstandig reizen naar school. Nog een paar leerlingen zitten op dit moment in de laatste fase van begeleiding. Deze hebben door de corona-perikelen wat meer tijd nodig.”

Effecten
Herma Naafs, medewerker leerlingenvervoer bij de gemeente Twenterand, vertelt over de effecten van de persoonlijke vervoersplannen: Het zelfvertrouwen van de leerlingen krijgt hierdoor een flinke boost omdat ze net als anderen zelfstandig naar school kunnen.” Belangrijk vindt zij ook de doorkijk naar de toekomst: “Het vergroten van de eigen kracht en zelfstandigheid van de jongeren geeft hen betere kansen voor de toekomst. Door jong te beginnen is er een enorm duurzaam effect voor de langere termijn. Deze jongeren hoeven bijvoorbeeld later ook niet met de taxi naar familie, werk of dagbesteding en kunnen zichzelf beter redden. Ik ben ook echt trots op de ouders die dit avontuur met ons hebben aangedurfd.”

Doelgroep
De groep PVP-leerlingen die tot nu toe heeft meegedaan bestaat grotendeels uit leerlingen uit Twenterand die naar praktijkscholen in Ommen gaan. Deze leerlingen reizen inmiddels zelfstandig met het openbaar vervoer, een brommer, fiets, e-bike of een combinatie daarvan. De gemeente neemt de kosten van het openbaar vervoer en de ondersteunende app Go-OV voor haar rekening of de leerling krijgt een e-bike in bruikleen die door de gemeente wordt betaald.

Vervolg
Dit schooljaar is het doel om opnieuw leerlingen te begeleiden in het zelfstandig reizen naar school. Er worden 30 leerlingen uitgenodigd om mee te doen. De verwachting is dat uiteindelijk ongeveer 20 van hen aan het programma gaan deelnemen.

Meer lezen

12 - 10 - 2021

Larcom door voorronde verkiezing “Alfa’s Goud 2021”

Lees verder

15 - 07 - 2021

40 jaar inclusiviteit

Lees verder

06 - 05 - 2021

De waarde van werk heeft zich bewezen

Lees verder

26 - 04 - 2021

Welkom gemeente Westerveld

Lees verder

22 - 01 - 2021

Gemeente Rijssen/Holten besteedt backoffice participatiewet uit aan Larcom

Lees verder

10 - 12 - 2020

Larcom bij laatste 10 die meedingen voor 1 miljoen

Lees verder

27 - 10 - 2020

Leerlingenvervoer Twenterand bevordert zelfstandig reizen jongeren

Lees verder

22 - 10 - 2020

Gemeente Ommen en werkleerbedrijf Larcom werken samen tegen werkloosheid

Lees verder

24 - 09 - 2020

Martijn Borgers winnaar Topperverkiezing SBCM

Lees verder

24 - 09 - 2020

Larcom in de race voor werkinnovatieprijs van 1 miljoen euro

Lees verder
>