
ROVA en Larcom bundelen krachten voor inclusieve arbeidsmarkt
De energiecoaches van Ommen krijgen versterking van het Energie Klusteam. Afhankelijk van het inkomen en de woonsituatie van inwoners, komt een klusser langs om energiebesparende maatregelen uit te voeren. Het doel is minder energieverbruik en een lagere energierekening.
Inwoners konden al rekenen op bespaaradvies van een energiecoach. Vorig jaar maakten zestig huishoudens daar gebruik van. Afhankelijk van het inkomen* en de woonsituatie van inwoners, krijgen Ommenaren nu ook materiaal en een klusteam aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van tochtstrippen, het plakken van radiatorfolie en het aanbrengen van buisisolatie. Wethouder Bart Jaspers Faijer: “We willen inwoners helpen die dit niet kunnen betalen of het sociale netwerk niet hebben om deze acties gericht op duurzaamheid uit te voeren.” Bewoner Rachid Biram: “Wij wonen hier ruim een jaar en weten nog niet veel over verduurzaming. De energiecoach vertelde dat door de folie minder warmte verloren gaat waardoor de kachel minder hard hoeft te stoken om de kamer te verwarmen.”
Lokale samenwerking
Het Energie Klusteam is een initiatief van gemeente Ommen in samenwerking met Stichting de Koppel, Vechtdal Wonen en Larcom. Door de hoge energieprijzen wordt het steeds belangrijker dat bewoners letten op hun energieverbruik en dat huizen worden verduurzaamd. Inwoners die zelf niet de middelen hebben om kleine energiebesparende maatregelen uit te voeren, kunnen zich aanmelden via energiecoach@startpunthardenberg.nl of bellen naar 0523 273388.
ROVA en Larcom slaan de handen ineen om samen bij te dragen aan een inclusieve arbeidsmarkt. Beide partijenvinden het belangrijk dat iedereen een kans krijgt op werk, ook mensen voor wie het moeilijker is om een baan te vinden. Werk helpt hen een stabiele toekomstop te bouwen. In een professionele omgeving kunnen zij hun talenten gebruiken en meedoen in de samenleving. ROVA helpt deze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij het vakinhoudelijke werk, Larcom helpt deze mensen door hen te begeleiden bij taken die ontstaan rondom het werk, zoals de administratie. Door deze samenwerking ontstaat er duurzaam werk en krijgen de medewerkers een stabiele plek om zich te ontwikkelen.
Positieve ervaringen
De samenwerking tussen beide organisaties heeft zich al bewezen bij meerdere projecten waarbij beide partijen waren betrokken. Afgelopen jaren heeft ROVA haar dienstverlening voor het beheer van de buitenruimte mogen uitbreiden bij de gemeente Ommen en gemeente Westerveld. “Binnen deze samenwerking zijn de medewerkers formeel in dienst bij Larcom of bij de gemeente en worden ze bij ROVA gedetacheerd. Larcom ontzorgt ROVA in de uitvoering van de formele werkgeverstaken zoals de salarisadministratie en ICT. De ervaringen bij deze samenwerking waren zeer positief”, geeft Alexander Ballast, manager HR van Larcom aan.
Bevorderen van sociale werkgelegenheid
Op basis van de positieve ervaringen hebben ROVA en Larcom een samenwerkingsovereenkomst gesloten. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die bij ROVA komen werken, worden de eerste drie jaar via Larcom gedetacheerd .“Na deze periode krijgen zij de mogelijkheid om in dienst te treden bij ROVA. Dit geeft ROVA en Larcom de tijd om de kennis en kunde van de medewerkers goed te leren kennen, zodat zij een duurzame plek binnen onze organisatie kunnenkrijgen”, geeft Marjon van Rotterdam, adviseur P&O bij ROVA, aan. Met deze stap zetten ROVA en Larcom een grote stap richting inclusief werkgeverschap en het bevorderen van sociale werkgelegenheid.
Participeren door werk
Bij een inclusieve arbeidsmarkt gaat het erom dat mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt dezelfde mogelijkheden op een passende baankrijgen als mensen zonder beperking. Binnen ROVA werken vakmensen zij aan zij met deze medewerkers. Ruim 30% van de collega’s van ROVA die werken in de buitenruimte heeft een afstand tot de arbeidsmarkt. Met deze samenwerking benadrukken ROVA en Larcom hun gezamenlijke ambitie om een inclusieve arbeidsmarkt te bevorderen en duurzame werkgelegenheid te creëren vooriedereen.
Over ROVA
ROVA werkt als maatschappelijke onderneming samen met gemeenten en inwoners aan een mooie en schone leefomgeving, nu en in de toekomst. Dit doet zij in verbondenheid met haargemeenten en hun inwoners. Met daadkrachtige en efficiënte uitvoering en met adequate kennis en kunde van beheer van afval en grondstoffen, beheer van de buitenruimte en beleid en communicatie. ROVA denkt én handelt in een gezonde balans tussen kosten, milieu en maatschappelijk rendement.
ROVA is in 1996 opgericht als samenwerkingsverband van en voor gemeenten. Sindsdien heeft ROVA zich ontwikkeld tot een publiek dienstenbedrijf dat met een breed takenpakket actief is voor haar 23 gemeenten. In totaal worden meer dan 850.000 inwoners bediend in de regio Achterhoek, Eemland en IJssel-Vecht.
Over Larcom
Bij Larcom geloven we in de waarde van werk, wij zijn een toonaangevend werkleerbedrijf met een uitgebreide infrastructuur en een ervaren team van betrokken professionals. Wij geloven in samenwerken en zien ons als verbindende schakel tussen doelgroep, onderwijs, overheid en bedrijfsleven. Zo brengt Larcom mensen van afstand naar bijdrage.