0529 40 80 80

“Miljoenen Mepal-producten door handen Larcom medewerkers”

LARCOM EN MEPAL: MEER WAARDE DOOR SAMENWERKING

divider

Er viel even een aangename stilte toen ze erbij stilstonden: op jaarbasis assembleren medewerkers van Larcom miljoenen productonderdelen van Mepal. Marco Schuil, facilitair manager van Mepal, en Richard van Velzen, manager vestigingen van Larcom, keken elkaar zichtbaar trots aan.

Marco: “Een compliment aan ALLE medewerkers die hier dagelijks onze mooie producten in elkaar zetten. En voor het management die deze prestatie faciliteert”. Marco is onder andere verantwoordelijk voor de uitbesteding van de productie aan werkleerbedrijf Larcom. En die productie is de afgelopen jaren enorm gestegen.

Foto: Richard van Velzen (links) & Marco Schuil (rechts)

Mepal produceert al meer dan 70 jaar slimme kunststof consumentenproducten op het gebied van eten, drinken en opbergen en bewaren. Wat Mepal-producten kenmerkt is dat 80% tot 85% van de gehele productie uit Nederland komt. Een kwart van de uitbesteding van de productie brengt Mepal onder bij Larcom.

Marco: “We maken een sterke groei door. Al jaren, maar tijdens de coronacrisis is het extra hard gegaan. Vooral in het bewaarsegment. Omdat we snel inspelen op de dagelijkse actualiteit is het voor ons heel belangrijk dat een partner flexibel is, grote aantallen kan draaien en daardoor met ons kan meebewegen. Larcom voldoet daar zeker aan.”

“Larcom is flexibel, draait grote aantallen en kan meebewegen met onze vraag”

Richard: “De kracht van onze samenwerking is dat we snel op en af kunnen schalen. In totaal zetten we 120 van onze medewerkers in voor de productie van Mepal-producten, verdeeld over 4 Larcom vestigingen. Doordat we de productielijnen aangepast hebben door automatisering toe te passen en slimmer te werken, kunnen we meegroeien met de verhoging van het aantal producten en de afzet van Mepal.”

De combinatie van tempo-gestuurd produceren, en een dynamische werkplek waar structuur heerst, is bovendien uniek voor medewerkers die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt.

Richard: “Doordat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen stukje van de productielijn ontstaat er meer voldoening. In het begin denken mensen dat ze daardoor harder moeten gaan werken. In de praktijk laten we mensen echt niet harder werken, maar door het proces goed uit te lijnen en iedereen verantwoordelijk te maken voor zijn of haar deel in het proces geven we meer verantwoording aan de medewerkers. “Als ik niet draai, dan stopt het proces”. Omdat het tempo nu gedicteerd wordt en continue doorgaat, is de output van een dag veel hoger zonder dat medewerkers het zweet op de rug hebben.”

“Dankzij een goede strategische partner als Mepal die een hoog aantal producten produceert kunnen wij ook verder groeien.”

“Tempo-gestuurd werken bevordert ook de afwisseling omdat dezelfde persoon op meerdere plekken kan staan. Dit is overigens ook een wens van onze medewerkers, blijkt uit onze medewerkers tevredenheidsonderzoeken.”, vervolgt Richard.

“Dankzij een goede strategische partner als Mepal die een hoog aantal producten produceert kunnen we dit onze medewerkers bieden. Ook helpt het ons in onze eigen ontwikkeling om verder te groeien. Op deze manier versterken we elkaar.”

Meer waarde door werk in de praktijk

Marco: “Ik kan mij voorstellen dat als medewerkers van Larcom door Blokker of Albert Heijn lopen en ze zien Mepal-producten staan die zij hebben gemaakt, dan voelen zij zich trots.

Richard: “Hierdoor staan onze medewerkers ook sterker in de maatschappij. Ze ervaren structuur en sociale status. Dat vergroot de eigenwaarde. Bovendien zorgt het voor een lagere zorgbehoefte. Ik zeg weleens: werk is de beste zorg. Sociaal contact, je doet ertoe. En als mensen niet werken, dan schamen ze zich. Hier werk je namelijk écht. Als je wilt werken-leren dan moet je een ‘normale’ werksituatie simuleren.

Een mooi voorbeeld is de productie van 1,5 miljoen Mepal-deksels. Hiervoor hebben we een complete productielijn gemaakt. Het mooie aan dit proces is dat we vervolgens ook onze mensen meer dynamiek kunnen geven op de werkvloer. Iedere plek aan de lijn heeft zijn eigen discipline. Door onze medewerkers door te schuiven doen ze geen eentonig werk en ervaren ze ook nieuwe rollen. Net als bij andere bedrijven. Uiteraard houden we hierbij rekening met de capaciteiten van onze medewerkers.”

“Hoe ga je dan om met regelmaat, dat de medewerkers wel nodig hebben?”, vraagt Marco zich spontaan af.

Richard antwoordt: “Regelmaat kan ook hetzelfde werk zijn, maar dan bijvoorbeeld van kant te wisselen. Dit voorkomt ook klachten. Een ander voorbeeld is staand werk in plaats van alleen zittend. Dat doen we in kleine stapjes. We gebruiken bijvoorbeeld een anti-vermoeidheidsmat die de bloedstroming stimuleert en waardoor je minder vermoeide benen krijgt. In het begin was iedereen huiverig, maar nu wil iedereen zo’n mat! Maar dat moet je natuurlijk wel eerst verdienen”, knipoogt Richard.

Zowel Marco als Richard zijn positief gestemd over de samenwerking in de toekomst. Sterker nog, ze filosoferen samen al om elders een nieuwe locatie te openen in een ander gedeelte van het land.

Marco: “Mepal groeit en onze relaties groeien met ons mee. En als dat dichterbij huis kan: graag!”, vertelt Marco enthousiast.

“Daarmee laten we zien dat we geen regulier SW-bedrijf zijn, maar echt een werk-leerbedrijf”

Marco vervolgt: “We hebben nu 450 mensen in de sociale werkvoorziening die helpen met onze productie. Ik heb me oprecht weleens zorgen gemaakt of SW-bedrijven wel kunnen blijven bestaan. Maar met een betrouwbaar werk-leerbedrijf als Larcom maak ik me daar nu geen zorgen meer over. Dat vertrouwen is zelfs zo groot dat we sommige producten rechtstreeks vanuit Larcom naar grote afnemers als Albert Heijn transporteren, zonder dat we daar zelf nog tussen zitten.”

Richard sluit af: “Daarmee laten we zien dat we geen regulier SW-bedrijf zijn, maar echt een werk- leerbedrijf. We ontwikkelen elkaar en onze medewerkers zodat we dit kunnen bereiken. Larcom en Mepal: samen in ontwikkeling. Nu en in de toekomst!”.

divider