Meer waarde door werk in de praktijk
Marco: “Ik kan mij voorstellen dat als medewerkers van Larcom door Blokker of Albert Heijn lopen en ze zien Mepal-producten staan die zij hebben gemaakt, dan voelen zij zich trots.
Richard: “Hierdoor staan onze medewerkers ook sterker in de maatschappij. Ze ervaren structuur en sociale status. Dat vergroot de eigenwaarde. Bovendien zorgt het voor een lagere zorgbehoefte. Ik zeg weleens: werk is de beste zorg. Sociaal contact, je doet ertoe. En als mensen niet werken, dan schamen ze zich. Hier werk je namelijk écht. Als je wilt werken-leren dan moet je een ‘normale’ werksituatie simuleren.
Een mooi voorbeeld is de productie van 1,5 miljoen Mepal-deksels. Hiervoor hebben we een complete productielijn gemaakt. Het mooie aan dit proces is dat we vervolgens ook onze mensen meer dynamiek kunnen geven op de werkvloer. Iedere plek aan de lijn heeft zijn eigen discipline. Door onze medewerkers door te schuiven doen ze geen eentonig werk en ervaren ze ook nieuwe rollen. Net als bij andere bedrijven. Uiteraard houden we hierbij rekening met de capaciteiten van onze medewerkers.”
“Hoe ga je dan om met regelmaat, dat de medewerkers wel nodig hebben?”, vraagt Marco zich spontaan af.
Richard antwoordt: “Regelmaat kan ook hetzelfde werk zijn, maar dan bijvoorbeeld van kant te wisselen. Dit voorkomt ook klachten. Een ander voorbeeld is staand werk in plaats van alleen zittend. Dat doen we in kleine stapjes. We gebruiken bijvoorbeeld een anti-vermoeidheidsmat die de bloedstroming stimuleert en waardoor je minder vermoeide benen krijgt. In het begin was iedereen huiverig, maar nu wil iedereen zo’n mat! Maar dat moet je natuurlijk wel eerst verdienen”, knipoogt Richard.