0529 40 80 80

15 - 07 - 2021

40 jaar partnerschap

Onderstaand Artikel heeft Wavin geschreven voor haar Global intranet. We zijn erg trots op dit verhaal en hopen dat het inspiratie zal zijn voor alle 36 locaties wereldwijd

40 jaar inclusiviteit

Veel grote bedrijven praten over diversiteit, gelijkheid en inclusie – maar niet allemaal lopen ze het gesprek. Gelukkig laat een voorbeeld uit Nederland zien dat Wavins inzet voor DE&I reëel en langdurig is. De vestiging in Hardenberg werkt al bijna veertig jaar samen met een lokale arbeidsondersteunende organisatie genaamd Larcom om werk te geven aan kansarmen die hun arbeidsmogelijkheden beperkt vinden. Wavin heeft zich er onlangs toe verbonden dit partnerschap voor onbepaalde tijd in de toekomst uit te breiden, waardoor zo’n vijftig werknemers stabiliteit en zekerheid krijgen die ze anders moeilijk zouden vinden.

Goede buren

Larcom is een toonaangevend leerbedrijf in Nederland. Door het bieden van ‘on-the-job’ opleidingsmogelijkheden, fungeert het als een schakel tussen werkgevers en mensen die om verschillende redenen een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Dit kan zowel fysieke en/of mentale zijn. Net als de naaste buren werken Larcom en Wavin al sinds het einde van de jaren 70 samen en is de samenwerking zo hecht geworden dat de Larcom-locatie gekscherend “Wavin’s Building ‘L’ wordt genoemd”.

Ondersteuningsbereik

De twee bedrijven werken op drie belangrijke manieren samen. Ten eerste kunnen mensen met allerlei arbeidshandicap gedetacheerd worden om te werken bij wavin’s fabriek onder de paraplu van de Participatiewet. Ten tweede beschikt Larcom ook over een eigen volledig ingerichte werkplaats die Wavin gebruikt om een scala aan diensten uit te besteden, waaronder spuitgieten, productassemblage en logistieke ondersteuning. En ten derde helpen medewerkers van Larcom bij de groenvoorziening en het onderhoud van het Hardenbergse terrein.

In de loop der jaren is de samenwerking uitgegroeid tot een sterke samenwerking. Larcom heeft nu zelfs de mogelijkheid om bij te dragen aan nieuwe productontwikkelingen door testseries van prototypes te produceren en ideeën en suggesties voor productontwikkeling bij te dragen. Als teken van haar langetermijnverbintenis heeft Larcom ook geïnvesteerd in productiemachines die uitsluitend voor Wavin-projecten worden gebruikt. Volgens Henry Klement (unit leader Special Products bij Wavin), die met het Larcom-personeel heeft gewerkt, brengt dit voordelen met zich mee, maar ook een verantwoordelijkheid voor Wavin op het gebied van veiligheid: “De machines moeten veilig zijn voor alle mensen – vooral voor mensen met speciale behoeften. Daarom hebben onze interne veiligheidsexperts speciaal hiervoor een risicoanalyse gemaakt om ervoor te zorgen dat we allemaal veilig kunnen werken.”

Voordelen

De resultaten van deze samenwerking zijn letterlijk levensveranderend. Mensen twijfelen vaak aan hun eigen vermogen om het aangeboden werk te doen, maar met aanmoediging groeien ze in vertrouwen en onafhankelijkheid. Vooral dankzij nieuw ingevoerde contracten kunnen ze erop rekenen dat de werkmogelijkheid op lange termijn is, zodat ze profiteren van een gevoel van stabiliteit en in staat zijn om vooruit te plannen voor zichzelf.

Belangrijk is dat Larcom zich graag positioneert als een commerciële in plaats van een puur sociale partner. Ze realiseren zich dat de bedrijven waarop ze vertrouwen voor stages worden gedreven door winst/verlies, dus Larcom denkt ook als een commercieel bedrijf. Aan de andere kant krijgen de werknemers respect: ze krijgen altijd taken die passen bij hun capaciteiten en om ze op een goede manier uit te dagen. En natuurlijk profiteert Wavin ook van een gemotiveerd team van werknemers die het bedrijf begrijpen en graag een bijdrage willen leveren.

Inclusiviteit echt maken

Wavin zet zich in om meer partnerschappen op te bouwen met lokale werkgelegenheidsondersteunende organisaties zoals Larcom en een verschil te maken in het leven van mensen, ongeacht hun omstandigheden. Henry: “Het draait allemaal om mensen als mensen zien. Door ervoor te zorgen dat ze het werk doen dat het beste bij hen past, helpen we ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt bij Wavin. Dat is wat je kunt bereiken als je werkt bij een bedrijf dat zich inzet voor partnerschappen zoals deze.”

 

 

Meer lezen

29 - 02 - 2024

Energie Klusteam Ommen helpt inwoners met kleine energiebesparende maatregelen

Lees artikel

14 - 11 - 2023

Effectief samenwerken begint met het zoeken naar verbinding

Lees artikel

19 - 10 - 2023

Daar zijn wij trots op

Lees artikel

07 - 09 - 2023

Groeien met Groen

Lees artikel

11 - 07 - 2023

Larcom en Alfa-college reiken praktijkverklaring uit

Lees artikel

04 - 04 - 2023

Het verhaal van Bart Goossens

Lees artikel

09 - 03 - 2023

Doorstromen van dagbesteding naar (beschut) werk

Lees artikel

21 - 02 - 2023

Samenwerking Larcom Groen en Zorgspectrum het Zand

Lees artikel

05 - 07 - 2022

Een passende plek voor iedereen

Lees artikel

23 - 06 - 2022

RVU-regeling voor sociale werkbedrijven

Lees artikel