27 - 10 - 2020

De gemeente maakt hiervoor gebruik van de diensten van het vervoersbureau (OVB) van Larcom.

Voor de meeste kinderen in Twenterand is het, soms met hulp van hun ouders of verzorgers, geen probleem om op school te komen. De school ligt vaak op loop- of fietsafstand van huis. Voor sommige kinderen is de situatie anders. Bijvoorbeeld omdat ze een beperking hebben of naar een speciale school moeten die verder weg is. In veel gevallen ondersteunt de gemeente hierin met leerlingenvervoer. Sinds enige tijd werkt Twenterand voor het voortgezet onderwijs met persoonlijke vervoersplannen. Samen wordt gekeken hoe de jongere toch zoveel mogelijk zelfstandig naar school kan reizen. Dit is de afgelopen periode erg succesvol gebleken.

De gemeente Twenterand werkt binnen het leerlingenvervoer met persoonlijk vervoersplannen (PVP) om leerlingen te leren zelfstandig naar school te reizen. De gemeente maakt hiervoor gebruik van de diensten van het vervoersbureau (OVB) van Larcom. “Samen met de leerling en zijn of haar ouders of verzorgers kijken we op welke manier de leerling het beste naar school kan reizen”, legt Louis Jansen van OVB uit. Hij is trots op het behaalde resultaat: “Afgelopen schooljaar is het bij maar liefst 22 leerlingen gelukt om hen stapsgewijs vertrouwd te maken met zelfstandig reizen naar school. Nog een paar leerlingen zitten op dit moment in de laatste fase van begeleiding. Deze hebben door de corona-perikelen wat meer tijd nodig.”

Effecten
Herma Naafs, medewerker leerlingenvervoer bij de gemeente Twenterand, vertelt over de effecten van de persoonlijke vervoersplannen: Het zelfvertrouwen van de leerlingen krijgt hierdoor een flinke boost omdat ze net als anderen zelfstandig naar school kunnen.” Belangrijk vindt zij ook de doorkijk naar de toekomst: “Het vergroten van de eigen kracht en zelfstandigheid van de jongeren geeft hen betere kansen voor de toekomst. Door jong te beginnen is er een enorm duurzaam effect voor de langere termijn. Deze jongeren hoeven bijvoorbeeld later ook niet met de taxi naar familie, werk of dagbesteding en kunnen zichzelf beter redden. Ik ben ook echt trots op de ouders die dit avontuur met ons hebben aangedurfd.”

Doelgroep
De groep PVP-leerlingen die tot nu toe heeft meegedaan bestaat grotendeels uit leerlingen uit Twenterand die naar praktijkscholen in Ommen gaan. Deze leerlingen reizen inmiddels zelfstandig met het openbaar vervoer, een brommer, fiets, e-bike of een combinatie daarvan. De gemeente neemt de kosten van het openbaar vervoer en de ondersteunende app Go-OV voor haar rekening of de leerling krijgt een e-bike in bruikleen die door de gemeente wordt betaald.

Vervolg
Dit schooljaar is het doel om opnieuw leerlingen te begeleiden in het zelfstandig reizen naar school. Er worden 30 leerlingen uitgenodigd om mee te doen. De verwachting is dat uiteindelijk ongeveer 20 van hen aan het programma gaan deelnemen.

Meer lezen

09 - 03 - 2023

Doorstromen van dagbesteding naar (beschut) werk

Lees artikel

21 - 02 - 2023

Samenwerking Larcom Groen en Zorgspectrum het Zand

Lees artikel

05 - 07 - 2022

Een passende plek voor iedereen

Lees artikel

23 - 06 - 2022

RVU-regeling voor sociale werkbedrijven

Lees artikel

21 - 06 - 2022

Eén plek om zowel theorie als praktijkervaring op te doen

Lees artikel

30 - 05 - 2022

Wethouder Looman tekent overeenkomst met Larcom en het Alfa-college

Lees artikel

29 - 03 - 2022

TENAX & Larcom – Buren die samenwerken

Lees artikel

22 - 02 - 2022

LED-verlichting voor vestiging Ommen en Hardenberg

Lees artikel

27 - 01 - 2022

Statushouders gemeente Hardenberg gestart met traject bij Larcom

Lees artikel

09 - 12 - 2021

Sociaal Ontwikkelbedrijf Zutphen neemt steeds meer vorm aan

Lees artikel