0529 40 80 80

“Ik hoor het steeds weer van onze gasten: het ziet er gewoon keurig uit”

HET GROENTEAM VAN LARCOM OP ATTRACTIEPARK SLAGHAREN

divider

Achter de schermen van Attractiepark Slagharen, net buiten het zicht van de parkbezoekers, staat een kleine kantoor-unit. Het is de thuisbasis van het groenteam van Larcom. Achttien medewerkers werken dagelijks aan het onderhoud van het groen op het park, de parkeerplaats en het vakantiepark. John Arkes van Attractiepark Slagharen en Alex van Veen van Larcom coördineren de samenwerking.

Alex van Veen en John Arkes in gesprek op Attractiepark Slagharen

Foto: John Arkes (rechts) en Alex van Veen (links)

John: “Ik ben bij de afdeling Technische Dienst verantwoordelijk voor het contact met externe bedrijven, waaronder Larcom. De samenwerking loopt al bijna veertig jaar. Door de jaren heen is het park flink opgeknapt. Vroeger was het allemaal beton, tegenwoordig zie je veel meer planten en perken. Larcom zit bij ons op het terrein, we hebben vrijwel dagelijks overleg. Makkelijk dat je bij elkaar binnen kunt lopen.”

Alex stuurt als assistent rayonchef van Larcom het groenteam aan. “De groep bestaat voornamelijk uit jongens die een beetje extra aandacht nodig hebben. Nieuwe medewerkers die bij ons komen via UWV of de gemeente introduceer ik in de groep en laat ik zoveel mogelijk verschillende werkzaamheden doen. Daarvoor is dit is een fantastisch mooie omgeving. Niet alleen qua werk, ze kunnen hier ook het leren omgaan met collega’s én met de parkgasten.”

Alex van Veen en John Arkes in gesprek op Attractiepark Slagharen

Alex van Veen en John Arkes in gesprek op Attractiepark Slagharen

Mensen leren te werken

Persoonlijke ontwikkeling is een belangrijk speerpunt. Alex: “Mensen leren te werken, puur door te zorgen dat ze elke dag op tijd komen, leren omgaan met anderen. Zodat ze misschien op den duur zelf bij een werkgever aan de slag kunnen gaan. Doorstroming richting het reguliere bedrijfsleven, met of zonder begeleiding, dat is wel het doel. Een groot deel van onze medewerkers heeft die potentie.”

 

Ontdekken wat iemand in zijn mars heeft

Aan mooie verhalen uit de praktijk geen gebrek. Alex vertelt ze met een aanstekelijk enthousiasme: “Er kwam hier een jongen van 18 jaar binnen vanuit de arbeidsmatige dagbesteding. Dan ga ik kijken wat hij in zijn mars heeft. Dus niet eerst kijken naar zijn productie, maar: wat heeft hij in zijn mars. Hij heeft zich bij ons zo gigantisch ontwikkeld, zodanig dat hij uiteindelijk weer bij een reguliere werkgever aan de slag kon. Moet je even nagaan: van arbeidsmatige dagbesteding naar een volwaardige baan in het bedrijfsleven. Machtig mooi om te zien.”

Alex van Veen aan het werk met medewerker uit het Groenteam

Medewerker van het Groenteam aan het werk

Rekening houden met elkaar

De sleutel tot succes is het team, vertelt Alex: “Als er iemand bij ons komt waarvan ik weet dat hij onzeker is, dan waarschuw ik de groep vooraf: er komt een nieuwe collega en die heeft slechte ervaringen. Hou daar rekening mee, eerst nog even geen grapjes, gewoon vriendelijk tegen hem zijn. Gelukkig doen ze dat allemaal, de hele ploeg werkt daar aan mee. We doen dat met elkaar.”

 

Snel schakelen

John: “In het reguliere bedrijfsleven moet er uiteindelijk gewoon geld verdiend worden, daar zit een bepaalde druk op. Hier krijgen ze wat meer ruimte. Toch kan Larcom ook snel schakelen, ze zetten desnoods ook externe partijen in bij klussen waar weinig tijd is. Voor ons is het fijn om het groenonderhoud zoveel mogelijk bij één partij onder te brengen. En laten we eerlijk zijn: een hoveniersbedrijf kan hier niet het hele jaar twintig mensen neerzetten. Er is ook nog zoiets als een uurtarief.”

“Deze mensen zijn zó de moeite waard”

Alex: “Het mooie is dat wij hier altijd op het park aanwezig zijn. Wij kunnen ’s ochtends voor 10.00 uur, dus voor het park open gaat, wel twintig man op het park aan het werk zetten. En wat ik zo mooi vind hier: de parkgasten zijn eigenlijk altijd vrolijk. Iedereen is een dagje uit. Dus onze mensen krijgen veel positieve reacties.” Die waardering is belangrijk, vertelt Alex: “Het is niet altijd een keuze om hier te gaan werken, sommigen moeten hier naartoe. Laten we dan zorgen dat hij of zij zich hier thuis voelt. Misschien is dat wel de eerste keer dat zo iemand zich ergens thuis voelt. Dat komt echt voor. Voor mij maakt het niet uit waar ze vandaan komen, wat ze hebben gedaan of meegemaakt. Er is altijd een reden waarom iemand is geworden wie hij is.”

Alex van Veen en medewerkers Groenteam Larcom inspecteren het werkterrein

“Gigantisch mooi, dat spontane”

Alex vervolgt: “Onze medewerkers gedragen zich misschien anders, reageren spontaan. Maar ik vind dat gigantisch mooi, dat spontane. Als je ze leert kennen.. deze mensen zijn zó de moeite waard. Natuurlijk, ongewenst gedrag moet je aanpakken, dat kun je niet goedkeuren. Ik geef duidelijk de grenzen aan: wat je nu hebt gedaan kan niet. Maar altijd op een vriendelijke, fatsoenlijke manier. Ze moeten het ook leren, daarvoor bieden we ze hier de gelegenheid.”

“Uiteindelijk zijn het wel gewoon vakmensen die een goed stukje werk leveren”

John: “De samenwerking is super. Ik ken de jongens zelf, kom ze elke dag tegen. Met de meeste kan ik rechtstreeks overleggen.”

Alex: “Het zijn allemaal mooie mensen, ieder op zijn eigen manier. Ze zijn hier op het park ook welkom, dat is machtig mooi om te ervaren. We krijgen de mogelijkheid om hier te werken in een prachtige omgeving met veel mensen. En natuurlijk is zo’n park wel een serieuze business. Als er stormschade is en er moet acuut iets gerepareerd worden, zorgen we ook dat het in orde komt. Uiteindelijk zijn het wel gewoon vakmensen die een goed stukje werk leveren.”

Alex van Veen en John Arkes wandelen door het Attractiepark

Maatschappelijk verantwoord

John: “De meerwaarde voor ons is dat we op deze manier maatschappelijk verantwoord ondernemen. We hebben een werk- en leerbedrijf binnen de poort. Mensen waarvan je weet: anders wordt het niet wat. Ze leren iets, hebben veel plezier in hun werk. En wij kunnen er op vertrouwen dat het werk wordt gedaan. Ik hoor het steeds weer van onze gasten: het ziet er gewoon keurig uit.”

Alex: “Dat vinden ze leuk, complimentjes van vreemde mensen. Vooral tuinliefhebbers valt het op dat er aandacht aan wordt besteed.”

John: “Zoals bij de tunnel van de parkeerplaats naar het park. Het gebied eromheen is zo mooi aangelegd, met prairiegras en bloemen speciaal voor bijen en vlinders. Dat bloeit het hele seizoen. Eerst was het helemaal oranje, nu is het paars en straks komen de zonnebloemen. Prachtig om te zien. Zo zijn we steeds bezig met Larcom. Mooi dat je dat samen doet.”

divider