De komst van de participatiewet zorgde destijds voor heel wat vraagtekens. Iedere gemeente gaat er op een eigen manier mee om, zo ook Rijssen/Holten.
Bert: “Ik ben voor een uitvoering van de participatiewet die past bij je eigen samenleving. Want het gaat om onze mensen, uit onze samenleving. Die wil ik een plekje geven ín onze samenleving. Dus als je in de situatie komt dat je gebruik moet maken van een van die regelingen, ben je nog steeds een persoon die gewoon hier woont, die hier zijn familie heeft en die hier op zaterdag op het sportveld staat en op zondag in de kerk zit. Dan zou het raar zijn dat je voor je werk ergens anders naar toe zou moeten.”
“Onze gemeente staat bekend om de gemeenschapszin, om dingen samen te doen, om samen op te leiden. Ook als dat betekent dat je met concullega’s samen moet werken. Mensen beseffen hier gelukkig dat je samen veel verder komt dan alleen. Je hebt de kracht van de samenleving écht nodig.”
“Anderen zeggen: ja, dat kan in Rijssen, of in Hardenberg, maar niet in grotere steden. Maar dat vind ik een goedkoop antwoord. Het kan ook in Amsterdam en in Rotterdam of in welke gemeente dan ook. Als de wil er maar is.”
“Mensen beseffen hier gelukkig dat je samen verder komt dan alleen”
Rob: “Wat je ziet is dat de middelgrote gemeenten hier heel erg goed in zijn. Dat is omdat die gemeenten hun werkgevers goed kennen, hun bestand goed kennen en zo een goede match kunnen maken. Bij een grotere gemeente is het lastiger om iedereen goed te kennen, en bij een kleine gemeente zijn er vaak niet genoeg mogelijkheden. Dat maakt het soms lastig.”