0529 40 80 80

Postbedrijf met een missie

VIA LARCOM AAN DE SLAG ALS FIETSKOERIER OF POSTSORTEERDER

divider

Cycloon is een postbedrijf met een missie. De organisatie is volledig ingericht op duurzaam en sociaal ondernemen. Sinds de oprichting werkt het bedrijf vrijwel uitsluitend met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Larcom werft en begeleidt medewerkers voor de vestiging in Hardenberg.

Chantal van Leeuwen en Pieter Harkink in gesprek

Foto: Pieter Harkink (links) en Chantal van Leeuwen (rechts)

Ooit zelf bij Cycloon begonnen als fietskoerier, is Pieter Harkink nu teamleider voor de regio Hardenberg, Ommen en Dedemsvaart. Op het gebied van personeelszaken krijgt hij ondersteuning van Chantal van Leeuwen. Als Consulent Arbeidsbemiddeling bij Larcom is zij de leidinggevende van de medewerkers, die via Larcom gedetacheerd zijn. Chantal: “Ik ben geregeld bij Cycloon op de vestiging aanwezig. Ik begeleid de medewerkers, als ze vragen hebben kunnen ze bij mij terecht en ik stel plannen op bij ziekte. Maar altijd in overleg, ik stem veel af met Pieter.”

Chantal van Leeuwen en Pieter Harkink in gesprek

Chantal van Leeuwen en Pieter Harkink in gesprek

Eigen werkwijze

Pieter: “Cycloon heeft social return hoog in het vaandel. Daar hebben we bedrijven als Larcom voor nodig. We hebben in totaal zeshonderd medewerkers in dienst met afstand tot de arbeidsmarkt. Het is een doelgroep die, met een beetje begeleiding, erg geschikt is voor het werk als postbode.”

Chantal: “Cycloon houdt daar ook rekening mee, alles is er volledig op ingericht.”

Pieter: “Klopt, we hebben onze eigen werkwijze waarbij de medewerkers onderling veel samenwerken. Ook voor het sorteren van de post hebben we een eigen methode, meer gestructureerd. Het is een bewuste keuze om met deze doelgroep te werken. Natuurlijk zouden we ook een grote sorteermachine kunnen kopen, maar dat doen we bewust niet.”

Hans bezorgt de post in Hardenberg

Postbezorgers foto Larcom Cycloon Post

“Werken bij Cycloon wordt als fijn ervaren”

Hans Vogelzang is als Larcom-medewerker gedetacheerd bij Cycloon. Hans: “Ik ben verantwoordelijk voor de sortering en werk als postbode, ik heb een wijk in Dedemsvaart. Daarnaast doe ik chauffeurswerk, ik breng post vanuit hier naar Zwolle en haal post op bij bedrijven in Hardenberg.”

“Als je klaar bent met je wijk ga je met een collega samen een andere wijk afmaken. Dat soort dingen, dat is goud waard”

De vacatures bij Cycloon zijn populair onder de Larcom-medewerkers, weet Chantal: “Als er een vacature is zijn er veel mensen die zich aanmelden. Werken bij Cycloon wordt als fijn ervaren en er zijn mogelijkheden om verder te groeien.”

Pieter: “Dat klopt, er zijn voor de medewerkers veel kansen om zich te ontwikkelen. Bijvoorbeeld richting chauffeurswerk of een administratieve functie.”
Chantal: “Dat past heel mooi bij de visie van Larcom als ontwikkelbedrijf.”
Pieter: “Hans is daar een heel goed voorbeeld van. Hij begon als postbode, werd vervolgens chauffeur en doet nu groot gedeelte van de aansturing.”
Hans: “Het is goed dat er op die persoonlijke ontwikkeling wordt gelet. En ik geef het zelf ook aan, ik had ook al eerder voormanswerk gedaan.”

Medewerkers van Larcom aan het werk in het postsorteercentrum

Plezier en samenwerken

Een prettige werksfeer is daarbij van groot belang, vertelt Hans: “We doen het als team. Het sociale aspect is belangrijk, we werken veel samen en er is aandacht voor een goede sfeer.”

Chantal: “Een mooi voorbeeld: als iemand richting het eind van de dag nog niet klaar is, krijgt hij of zij hulp van collega’s.”
Pieter: “Dat is wel iets waar we vrij uniek in zijn. Als je klaar bent met je wijk ga je met een collega samen een andere wijk afmaken. Dat soort dingen, dat is goud waard. Hoe fijner het personeel het werk vindt, hoe beter ze samenwerken. Bovendien verhoogt het de efficiëntie. Mensen moeten hier met plezier werken, daar zal ik alles aan doen.” 

“Ik wil dat mensen hun best doen, hoe snel ze zijn maakt me niet zo heel veel uit”

Maatwerk en persoonlijke aandacht zijn voor zowel Cycloon als Larcom belangrijke succesfactoren. Pieter: “Iedere werknemer heeft zijn eigen aandacht nodig. Iedereen heeft wel iets waar rekening mee gehouden moet worden. Dat kan lichamelijk zijn, maar ook mentaal. Iemand kan zich bijvoorbeeld snel te druk maken. Dat moet je op tijd signaleren.”

Chantal: “Niet iedereen die bij Larcom binnen werkt kan dit. Het vraagt een stukje zelfstandigheid, iemand die de wijk in gaat moet je kunnen vertrouwen.”
Pieter: “In ons werk is het natuurlijk belangrijk dat de post op tijd bij de klanten is. Maar het tempo wisselt per medewerker. Wat ik wil is dat mensen hun best doen, hoe snel ze zijn maakt me niet zo heel veel uit. We zorgen dat er wel voldoende personeel is, zodat het werk gedaan wordt.”

Hans op de fiets met een collega

Werk als verbindende factor

Op het gebied van persoonlijke groei en begeleiding blijft Larcom stappen zetten, vertelt Chantal: “Via de methode Werkstap leggen we de ontwikkeling van mensen nu steeds meer vast. Daardoor is het eerder zichtbaar welke vaardigheden iemand heeft. Zo kunnen we mensen intern al wat verder ontwikkelen om ze klaar te maken voor een baan, bijvoorbeeld bij Cycloon. Het belangrijkste is dat iemand op een plek komt waar hij zich prettig voelt, echt past bij die werkgever. Cycloon is wel een organisatie die daarin heel erg meedenkt.”

Pieter: “Het is onze formule en dat dragen we ook uit. Er zijn bedrijven en organisaties die er juist om die reden voor kiezen om met ons in zee te gaan. Neem bijvoorbeeld de gemeente: zij willen niet dat deze mensen werkloos thuiszitten. Omdat wij hen aan een baan helpen, kiest de gemeente er weer voor om de post bij ons onder te brengen.” Chantal: “Zo is werk de verbindende factor.”

divider